Hoe is dat, werken bij PV Accountants?

“Ik ben in 1999 afgestudeerd voor mijn HEAO Bedrijfseconomie, waarna ik in dienst ging bij KPMG. Ik heb toen in deeltijd mijn opleiding tot AA-accountant gedaan. Ik leerde Henri en Marco, de twee oprichters van PV Accountants bij KPMG kennen. Zij vroegen in 2008 of ik wellicht bij hen in dienst wilde komen. En dat wilde ik wel. Graag zelfs.”

Het werk kent veel variatie
“Wat ik doe op een dag, is heel verschillend. De ene keer praat ik met een ZZP-er over hoe zijn bedrijf ervoor staat, de andere keer met een oudere ondernemer die een pensioenholding heeft. Vaak pakken we de grotere klanten met zijn tweeën op. Al die klanten bevinden zich in evenzo veel branches. We bedienen bijvoorbeeld een bedrijf in telefonie en internet, maar ook een tegelzetbedrijf en een handelsonderneming in tuinhout.”

Inleven in de situatie van de klant
“We willen echt naast de ondernemer staan. Dat betekent dat we ons willen inleven in de situatie van de klant. Zowel privé als zakelijk, want die twee elementen spelen op elkaar in. Je bouwt vaak al pratend in alle jaren een vertrouwensband op. Zo hoorde ik onlangs van een onderneemster dat ze ernstig ziek was. Met de vraag om de overdracht van het bedrijf naar de volgende generatie te versnellen.”

Ongedwongen sfeer
“Er is hier geen hiërarchie. Nou ja, die is er natuurlijk wel, maar daar merk je niets van. We zijn gelijkwaardig. Er heerst een ongedwongen sfeer. Daarbij hebben we allemaal onze eigen specialismen. De een is goed in het voeren van een administratie, de ander in btw-aangiftes. Weer een derde is een kei in het adviseren van de klant. Het is hier lekker ongedwongen. Je kunt jezelf zijn. En als je ergens mee zit, kun je dat gewoon zeggen. Collega’s helpen je graag als het even moeilijk wordt.”

Cijfers vertellen het verhaal
“Je krijgt hier vrij snel veel vrijheid, maar daar staat ook verantwoordelijkheid tegenover. Je mag in voorkomende gevallen of omstandigheden thuiswerken en er zijn tal van mogelijkheden om opleidingen en cursussen te volgen. Zo volg ik leerstof over externe verslaggeving, over het ontdekken van fraude en over bedrijfsopvolging. Af en toe woon ik ook een ontbijtsessie over pensioenen bij. Maar het gaat natuurlijk over hoe we die kennis kunnen toepassen bij de klant. Ik vind het mooi om die ondernemer te helpen. Want het gaat niet alleen om de juiste cijfers in de administratie, maar ook om het verhaal erachter. Wat heb je als ondernemer nodig om een volgende stap te zetten?”