
Wat leuk dat je voor jezelf wilt beginnen! Niks leuker dan eigen baas zijn om je eigen ideeën in een onderneming onder te brengen.
Voor je hieraan begint zijn er wel een aantal zaken waar je goed over na moet denken en moet uitwerken. Wij zetten er wat op een rijtje voor je!
Ondernemingsplan schrijven
Dit is de eerste en misschien wel de belangrijkste stap in het opzetten van je eigen bedrijf. Wanneer je deze met zorg en aandacht schrijft weet je of je onderneming een kans van slagen heeft, wat je kunt verwachten en waar je verder onderzoek naar moet doen. Het helpt je om na te denken over zaken (ook de punten die hieronder aan bod komen) en een volledig beeld te krijgen van hoe jij wilt dat je toekomstige eigen bedrijf eruit moet zien.
Rechtsvorm kiezen
Als je het ondernemingsplan hebt uitgewerkt ben je vast al tot een rechtsvorm gekomen.
Je mag deze zelf kiezen, maar zoals altijd heeft je beslissing wel gevolgen voor bepaalde belastingverplichtingen en aansprakelijkheid. Dus maak een weloverwogen besluit.
Naam bedenken voor je bedrijf
Soms heb je, voordat je überhaupt nadacht over het starten van een eigen bedrijf, al een naam in gedachten. Let wel op dat je handelsnaam niet teveel lijkt op reeds bestaande bedrijfsnamen of merken.
Inschrijven bij de Kamer van Koophandel
Ongeacht de sector waarin je wilt beginnen, je moet jouw onderneming altijd inschrijven bij de Kamer van Koophandel.
Voldoen aan beroepseisen
Je hoeft tegenwoordig niet meer in bezit te zijn van een specifieke diploma om zelf een bedrijf te starten. Het kan wel zo zijn dat bepaalde kwalificaties moet hebben om je beroep uit te mogen oefenen. Bijvoorbeeld; Apotheker, verloskundige, persoonsbeveiliger.
Je bedrijf huisvesten
Waar ga je precies werken? Je kunt de kosten voor je werkruimte aftrekken, mits het een zelfstandige ruimte is. Werk je vanuit je eigen woonkamer, dan kun je de kosten niet aftrekken. Wel als je bijvoorbeeld een tuinhuisje als bedrijfsruimte inricht, wel een eigen ingang of opgang is dan vereist.
Checken van het bestemmingsplan
Wil je een passende bedrijfslocatie vinden, check het bestemmingsplan!
Aanvragen van omgevingsvergunning
Afhankelijk van de activiteiten van je bedrijf kan het zijn dat je te maken krijgt met milieuvoorschriften op het gebied van geluid, energie en afvalstoffen. Ook wanneer je gaat (ver)bouwen.
Aanmelden van een bedrijf aan huis
Met name ZZP-ers starten vaak vanuit huis. Ook hieraan zijn bepaalde regels verbonden. Mogelijk moet je dit melden bij je gemeente en bijvoorbeeld een speciale onttrekkingsvergunning aanvragen.
Inschrijven bij bedrijf/productschap
Ga je een onderneming opzetten in een branche met een bedrijf- of productschap? Dan moet je hier als zelfstandig ondernemer lid van worden. Hiervoor moet je contributie betalen en je aan de regels houden van de organisatie.
Modelovereenkomst invullen
In deze overeenkomst leg je vast dat je niet in dienst treedt bij je opdrachtgever maar dat je je zelfstandigheid behoudt. Dit om een schijn loondienstverband te voorkomen. Het is belangrijk dat de Belastingdienst je als ondernemer erkent zodat je in aanmerking komt voor fiscale voordelen.
Administratie opzetten
Je moet als zelfstandige je zakelijke inkomsten, uitgaven en je uren gaan bijhouden om aan te tonen dat je ondernemer bent en om je belastingaangifte te doen.
Een zakelijke rekening openen
Het is bij de bank niet toegestaan om een persoonlijke bankrekening zakelijk te gebruiken. Buiten dat is het goed om overzicht te behouden van zakelijke en privé uitgaven. Ook is het professioneler om een rekening op naam van je bedrijf te hebben.
Je bedrijf verzekeren
Als ondernemer loop je risico’s, deze zijn niet gedekt door particuliere verzekeringen. Het kan gebeuren dat je zelf schade aanricht, en wat gebeurd er als je incasso’s niet worden betaald? Denk aan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, zakelijke rechtsbijstand etc. Ook een uitkering bij ziekte is misschien wel gewenst. Daarvoor bestaan de arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Laat je goed informeren!
Algemene voorwaarden
Dit zijn regels die je standaard gebruikt als een klant iets bij je koopt of een dienst die je levert. Het is niet verplicht, maar kan wel een hoop ongemak, voor beide partijen, voorkomen!
Niet ontmoedigd raken nu je dit hebt gelezen! Heb je vragen of wil je advies, wij staan je graag bij om je dromen waar te maken.
Bron:
Rabobank, De Zaak