
Als startende ondernemer krijg je er veel taken bij die je vooraf misschien niet had bedacht. Een daarvan is de aangifte omzetbelasting (btw). Voor je begint met het invoeren van de btw aangifte zetten we even een aantal zaken op een rij. Dit maakt de klus makkelijker en efficiënter. Zo houd je meer tijd over voor je onderneming.
Digitaal
Heb je een geautomatiseerde boekhouding (verwerk je dit in een digitaal financieel boekhoudprogramma) dan hoef je feitelijk niet zoveel te doen. Anders dan alles goed te controleren. Namelijk, bij het voeren van een niet correctie boekhouding, zal er een verkeerde btw aangifte gedaan worden.
Wat te controleren
– Zijn de verkoop-, inkoop- en kosten op de juiste grootboekrekeningen geboekt
– Zijn de codes en sub-codes goed vermeld in het grootboekrekeningschema
– Zijn de juiste btw percentages gebruikt
Klopt alles dan is het een kwestie van de ‘bekende druk op de knop’ en doe je aangifte BTW vanuit het boekhoudprogramma of maak je een uitdraai van de kolommenbalans (balans, winst- en verliesrekening). Vervolgens log je dan in op site van de Belastingdienst en kun je gaan starten met het invullen van de aangifte.
Handmatig
Voer je een handmatige boekhouding dan is het handig om vooraf de volgende informatie bij de hand te hebben en onderstaande handelingen uitgevoerd te hebben voor je begint aan het invoeren van de btw aangifte.
Nodig
Verkoopfacturen
– Indien je verkopen verricht aan het buitenland binnen de EU, zorg dan dat je het btw identificatienummer t.b.v. ICP aangifte ook bij de hand hebt
– Indien je verkopen verricht aan het buitenland maar buiten de EU, dan heb je geen identificatienummer nodig
Inkoop- en kostenfacturen
– Koop je goederen uit het buitenland in, dan gelden er ook speciale invulinstructies voor!
Acties
Verkoopfacturen
Je gaat de bedragen (exclusief de btw) van de verkoopfacturen optellen
– Vervolgens ga je de bedragen (inclusief de btw) van de verkoopfacturen optellen
– Dan ga je controleren
Het totaalbedrag exclusief de btw vermenigvuldig je met het juiste btw tarief. De uitkomst hiervan is het op te voeren btw bedrag
Inkoop- en kostenfacturen
– De btw van deze facturen tel je bij elkaar op. Wij noemen dit de voorheffing.
– Dit bedrag mag je vervolgens aftrekken van de in rekening gebrachte btw op de verkoopfacturen. De uitkomst hiervan is de btw-afdracht. Deze kan zowel positief (lees: te betalen) als negatief (lees: te ontvangen) zijn.
Als je alle juiste gegevens en informatie bij de hand hebt dan kun je inloggen op de site van de Belastingdienst en starten met het invullen van de aangifte.
Afhankelijk van de bedrijfsactiviteiten val je onder het kasstelsel (met name verkopen aan particulieren) of factuurstelsel (overige). Bij het factuurstelsel is de factuurdatum voor zowel inkoop-, kosten- en verkoopfacturen leidend voor de BTW aangifte. Zorg dat ze binnen de gestelde termijn vallen waarover je de btw aangifte doet (bijvoorbeeld 1ste kwartaal; 1 jan 2021 t/m 31 maart 2021). Namelijk, valt de factuurdatum hierbuiten en mocht je controle krijgen van de belastingdienst dan kan het mogelijk zijn dat er boete wordt opgelegd voor het indienen van een onjuiste aangifte.
Let op:
Denk aan de uiterste betaaldatum! Op de ingediende aangifte staat een betalingskenmerk vermeld. Je moet dus zelf zorgdragen voor betaling. De belasting stuurt je geen verzoek tot betaling!
Wij begrijpen dat het voor jou als startende ondernemer best lastig kan zijn. Heb je vragen, bel ons gerust.